Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Εξερευνώντας και τοξεύοντας στην βλάστηση της Δίρφυος

    Αξιοποιώντας τις καιρικές συνθήκες οι οποίες, ναι με άνευ έντονων βροχοπτώσεων πλην δε χαμηλής θερμοκρασίας, έντονης ομίχλης και ψιλόβροχου, αποφασίσαμε με φίλο της ομάδος, παθιασμένο ορειβάτη και λάτρη της περιπέτειας να κινηθούμε προς το όρος Δίρφυς, το οποίο θα αποτελέσει και εστία μελλοντικής μας προπονητικής εξόρμησης.



   Διαβαίνοντας το χωριό Στενή Ευβοίας (την ιστορία της οποίας μπορείτε να δείτε  ΕΔΩ ) ήρθαμε σε επαφή με ένα μέρος του οποίου η ιστορία είναι καλά κρυμμένη πίσω απο τις λιθόκτιστες οικίες και τους θρύλους.


   Άμεση η άφιξή μας στο καταφύγιο "Μ. Νικολάου" του όρους Δίρφυς δεδομένου ότι για τον μέσο κάτοικο της Εύβοιας αποτελεί συχνό τόπο εξορμήσεων και πηγαίνουμε πλέον με κλειστά μάτια!



Κινηθήκαμε εν μέσω πυκνής ομίχλης η οποία εφιστά αφενός μεν την προσοχή μας, παρακινεί δε για περιπέτεια και εξερεύνηση της Φύσεως στα καλύτερά της!


Πάντοτε εξοπλισμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτεί το Βουνό, καθότι το Βουνό απαιτεί Σεβασμό, η ασέβεια δεν συγχωρείται.



Αμέσως μετά την άφιξη προχωρήσαμε σε μία γενική περιήγηση στον χώρο, περιτριγυρισμένοι από πυκνό ελατόδασος στον όλο χώρο πέριξ του καταφυγίου.





   Καθότι όμως η αραιή βροχόπτωση άρχισε ελαφρώς να δυναμώνει, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην τόξευση σε σημείο το οποίο επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή αυτής.



   Αρχικά δοκιμάσαμε την σταθερότητα του στόχου καθότι οι πολυτέλειες της πόλης και ο όλος εξοπλισμός της στήριξης του στόχου καταργούνται. Στην φύση αυτοσχεδιάζεις, χρησιμοποιείς όλα τα εν δυνάμει μέσα που σου παρέχει η γη προς όφελός σου.




Στην συνέχεια ασκηθήκαμε σε περισσότερες στάσεις τόξευσης τις οποίες επιχειρήσαμε για πρώτη φορά




     Ασκήσεις οι οποίες, όπως δείχνει, θα μας απασχολήσουν και στο εγγύς μέλλον και θα αφιερώσουμε σε αυτές τον απαιτούμενο χρόνο



Εξ' άλλου, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η βελτίωση έρχεται μέσα από την διαρκή άσκηση που με την σειρά της ενδυναμώνει τους απαιτούμενους νευρώνες προς βελτίωση τόσο της τοξευτικής ικανότητας, όσο και της συγκέντρωσης. (Για μια αναλυτικότερη σχέση τοξοβολίας - εγκεφάλου δείτε αυτόν τον σύνδεσμο).


Μετά το πέρας της προπονήσεως ξανα επικεντρωθήκαμε στον όλο περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος μέσα από την θέλξη που ασκεί στην διαβαίνοντα, δεν μπορεί παρά να αποσπάσει την προσοχή του και να τον αφήσει ελεύθερο να πλανάται η σκέψη του ανάμεσα σε έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτόν που συνηθίσαμε στο άστυ.



Καταφέραμε και κρατήσαμε στιγμιότυπα από χρωματικές λεπτομέρειες ενός καμβά ζωγραφισμένου με τα καλύτερα χρώματα με καλλιτέχνη την ίδια την Φύση.


Κατευθυνθήκαμε προς το Ελατόδασος, αφήνοντας το μυαλό να ηρεμήσει από την αρνητική ενέργεια που η πόλη σου φορτώνει.


Κινηθήκαμε στο πραγματικό κόσμο απ' όπου προέρχεται και προορίζεται να επιστρέψει ο άνθρωπος.


Αφιερώσαμε χρόνο για ηρεμία, χαλάρωση και περισυλλογή,



και γεμίσαμε το παγούρι - αντίκα της μεταπολεμικής περιόδου κρυσταλλένιο νερό από τις πηγές!


Ο χρόνος όμως για να επιστρέψουμε πίσω στο καταφύγιο έφτασε, αφήνοντας πίσω το Ελατόδασος, καθότι η μετεωρολογική υπηρεσία έδινε σήμα για βροχές κατά τις απογευματινές ώρες.


   Ο πολιτισμός από πίσω μας περίμενε, αναλάβαμε όλον τον εξοπλισμό και πορευτήκαμε προς το σημείο όπου αφήσαμε το αυτοκίνητο με σκοπό την επιστροφή. Κοινή όλων μας ελπίδα η άμεση απελευθέρωση από την εν εξελίξει κατοχή και εγκλεισμό, ως αποτέλεσμα ενός κόσμου διαμετρικώς αντιθέτου προς τον φυσικό άνθρωπο.

                                                                      Σταυριανόπουλος Γεώργιος - Ιφικράτης

















Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Θετικές επιδράσεις της Τοξοβολίας στην ψυχική και σωματική υγεία


   



 Η τοξοβολία αποτελεί ένα μοναδικό είδος αθλήματος με πανάρχαιες καταβολές, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τη πολεμική τέχνη και τη φιλοσοφία. Στην ουσία πρόκειται περί της αρμονικής σύζευξης σώματος και πνεύματος, καθώς και της αποτελεσματικής επικοινωνίας αυτών των δυο με το οπτικό και κινητικό μας σύστημα.

 Αρχικά, σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι θετικές επιδράσεις της εκμάθησης της τοξοβολίας, στην ψυχική υγεία και τη ποιότητα ζωής γενικότερα, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί η σύνδεση της με την ενσυνειδητότητα (Mindfulness), η οποία λογίζεται πλέον ως επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση στην επιστήμη της ψυχολογίας. Η συστηματική προπόνηση του ασκούμενου, μέσω της αυτόεπίγνωσης (Self awareness), προάγει την ενσυνειδητότητα, δηλαδή την ικανότητα να καθοδηγείται η σκέψη στο παρόν, χωρίς να αποσπάται από εξωτερικά ερεθίσματα (Utami & Koentjoro, 2018).





 Ειδικότερα, η νοητική άσκηση της εστίασης της προσοχής σε ένα σημείο, και σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία, την συγκέντρωση, την εγκράτεια, την χαλιναγώγηση των παρορμήσεων και την ίδια την προσωπικότητα (Dabas, Singh & Sharma, 2014), στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση στρεσσογόνων γεγονότων στη καθημερινή ζωή. Οι επιδράσεις στην φυσιολογία και των αλλαγών που συντελούνται στον εγκέφαλο με την συνεχή άσκηση, αποτυπώνονται μέσω νευροαπεικονιστικών μεθόδων, όπως των λειτουργικών μαγνητικών τομογράφων (fmri), σε αναρίθμητες πειραματικές μελέτες. Στο ερώτημα του ‘τι βλέπουμε’, ‘τι είναι αυτό που ο εγκέφαλος μας αποφασίζει να δούμε’, και το ‘πως αυτός δίνει εντολή στο σώμα να δράσει και να αντιδράσει’, συνιστά μια πολύπλοκη και σύνθετη διεργασία.


Συγκεκριμένα, σε έρευνα μεταξύ ατόμων που αθλούνταν τακτικά και σε άλλους που είχαν ξεκινήσει αργότερα την εκμάθηση της τοξοβολίας, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά στα νευρωνικά τους δίκτυα. Στη διαδικασία προσομοίωσης του πειράματος και κατά τη στιγμή του υπολογισμού της στόχευσης, οι πιο πεπειραμένοι αθλητές, έδειξαν αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα σε περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές, προεξαρχουσών, (διαμέσου του ραχιαίου μονοπατιού - Dorsal pathway), της βρεγματικής και ινιακής περιοχής, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την επεξεργασία των χωροταξικών πληροφοριών και της οπτική αντίληψης αντίστοιχα. Τα ευρήματα αποδεικνύουν πως η συστηματική άσκηση, ενισχύει τη συναπτογένεση όπως και την ταχύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των εκτελεστικών λειτουργιών του προμετωπιαίου φλοιού, με την οπίσθια ινιακή περιοχή και τον οπτικό φλοιό, άρα και την βελτιωμένη αντίληψη του σώματος, σε σχέση με το χώρο (φυσικό περιβάλλον), δηλαδή την πλήρη εναρμόνιση κίνησης και αίσθησης (Kim et. Al, 2014).


Σε ακόμη μια μελέτη η οποία συνέκρινε την ενεργοποίηση εγκεφαλικών περιοχών σε διαδικασία προσομοίωσης στόχευσης μεταξύ τριών ομάδων , των πιο κορυφαίων σε ικανότητα, πεπειραμένων και αρχάριων αθλητών, παρατηρήθηκε εμφανώς μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα της 1η; ομάδας στον προκινητικό φλοιό και στην παρεγκεφαλίδα η οποία συμμετέχει στην ισορροπία και τον κινητικό συντονισμό. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός πως στην ίδια ομάδα οι μετωπιαίες επιτελικές λειτουργίες εκτελούντο σε ένα πιο αυτόματο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους, πράγμα το οποίο αποδεικνύει και τον ταχύτερο χρόνο οπτικής απόκρισης με τον στόχο. (Callan & Naito, 2014).



Τα παραπάνω ερευνητικά στοιχεία όπως και πληθώρα πορισμάτων από την βιβλιογραφία, αναμφίβολα επεξηγούν ότι η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που μονάχα η εκμάθηση της τοξοβολίας μπορεί να προσφέρει, συγκροτούν αυτό που αποκαλούμε ‘ένστικτο’. Τα συστατικά του οποίου, εμείς αποκλειστικά καλλιεργούμε και χρησιμοποιούμε ευρύτερα στην καθημερινότητα μας.


Συμπερασματικά, τα οφέλη από την εκμάθηση της τοξοβολίας είναι πάρα πολλά, οι δυνατότητες εφαρμογής της σε ποικίλα πλαίσια επίσης, αφήνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Επιπλέον, συνιστά ένα ανεκμετάλλευτο και συνάμα ελπιδοφόρο πεδίο στρατηγικών παρέμβασης για την συνολικότερη προαγωγή της υγείας σε ενήλικες ανεξαρτήτου ηλικίας, καθώς οι γνωστικές διεργασίες και η σωματική δραστηριότητα, αλληλεπιδρούν με τις ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και επομένως αύξηση των κινήτρων για ζωή (Hoagland, 2017).




Μπασδέκης Λυκούργος – τελειόφοιτος φοιτητής ψυχολογίας του Βρετανικού πανεπιστημίου University of East London και φίλος της ομάδος των Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος



                                                                     ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kim, W., Chang, Y., Kim, J., Seo, J., Ryu, K., Lee, E., … Janelle, C. M. (2014). An fMRI Study of Differences in Brain Activity Among Elite, Expert, and Novice Archers at the Moment of Optimal Aiming. Cognitive And Behavioral Neurology, 27(4), 173–182. https://doi.org/10.1097/wnn.0000000000000042

Utami, R.P. & Koentjoro, (2018). Mindfulness in Relation to the Meaning of Life of Jemparingan (Mataraman traditional Archery) in the Perspective of Kawruh Jiwa Ki Ageng Suryomentaram. International Journal of Environmental and Science Education, 13(6), 551-557

Hoagland, D. Q. (2017). Archery exercise to promote successful aging through physical activity among baby boomers. ProQuest Dissertations and Theses, 10254348

Callan, D. E., & Naito, E. (2014). Neural Processes Distinguishing Elite from Expert and Novice Athletes. Cognitive And Behavioral Neurology, 27(4), 183–188. https://doi.org/10.1097/wnn.0000000000000043

Dabas, A., Singh, L., & P. Sharma, D. D. (2014). A Personality Assessment of Top Eight Interuniversity Male Archers for Various Divisions of Bow in India. IOSR Journal of Sports and Physical Education, 1(3), 31–32. https://doi.org/10.9790/6737-0133132



Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Οι Έλληνες Κένταυροι Χαλκίδος συγχαίρουν την Μαρίνα Κικίδου!

 
  

     Οι Έλληνες Κένταυροι συχαίρουν το μέλος της ομάδος Μαρίνα Κικίδου για τις συγγραφικές της ικανότητες, την πειθαρχία και την ευγένεια ψυχής οδηγώντας, παρα το νεαρό της ηλικίας, μόλις 14 ετών, στην έκδοση του πρώτου της βιβλίου, μυθιστόρημα φαντασίας, με τίτλο “Οι υπερασπιστές της Σελκούθια”, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε πατώντας ΕΔΩ
Έχοντας ως βασικές αξίες της ζωής την αυτοπειθαρχία, την ευγένεια, την συγκέντρωση και προσήλωση στους στόχους που θέτει, οι ικανότητες και η οξυδέρκεια της νεαρής Μαρίνας γίνονται άμεσα αντιληπτές στον περίγυρό της.

.
     Οι άριστες επιδόσεις τόσο στην τοξοβολία στην οποία ασκείται ως μέλος των “Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος”, όσο και στο Karate, αποτελούν συνιστώσες μιας συνισταμένης δυνάμεως, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η πνευματική διαύγεια, μεγίστου  παράγοντα που οδηγεί στην επιτυχία.


Και μία τέτοια επιτυχία γνωρίζει η Μαρίνα Κικίδου, η οποία ευχόμαστε ως Έλληνες Κένταυροι να την συνοδεύει καθόλην την διάρκεια του βίου της!